Založ si blog

Cirkevný rozmer rusko-ukrajinských vzťahov

Kresťanskú komunitu, teraz známu ako Ruská pravoslávna cirkev, založil podľa tradície svätý Ondrej apoštol. Na konci prvého tisícročia nášho letopočtu sa východoslovanské územia dostali pod kultúrny vplyv Východorímskej ríše.

V rokoch 863-69 svätý Cyril a Metod, byzantskí mnísi macedónskeho pôvodu, prvýkrát preložili časti Biblie do staroslovienčiny. Na základe gréckej abecedy boli položené základy dnešného cyriliky, čím sa nahradilo hlaholikové písmo slovanských národov, čím sa vydláždila cesta pre obrátenie Slovanov. V polovici 10. storočia už existovala kresťanská komunita medzi kyjevskou šľachtou pod vedením bulharských a byzantských kňazov, hoci celé obyvateľstvo zostalo viazané na svoje typicky pohanské – šamanistické a animistické – presvedčenie. Princezná Olga bola prvým vládcom v Kyjeve, ktorý sa stal kresťanom. Christianizácia Kyjevského Ruska je umiestnená v roku 988, keď bol knieža Vladimír pokrstený a nariadil, aby bol jeho ľud pokrstený kňazmi Východnej rímskej ríše v rieke Dneper.

Kyjevská cirkev bola arcidiecézou / metropolou pod patriarchom Konštantínopolu, metropolitný arcibiskup bol menovaný ekumenickým patriarchom. Sídlo arcibiskupa bolo presunuté do Moskvy v roku 1325 metropolitom Petrom kvôli úpadku Kyjeva v dôsledku mongolskej invázie a poklesu jeho politického významu. V roku 1686 boli všetky ruské pravoslávne diecézy a metropoly zlúčené pod Moskvou a Moskva sa oficiálne stala autokefálnym patriarchálnym sídlom, teraz nezávislým od Konštantínopolu. Ten sumarizuje teologický a politický vývoj v liste, ktorý okolo rokov 1522-1524 napísal pskovský mních Filoje s frázou „Moskva bude tretím Rímom a štvrtý Rím nebude!“ ako základ pre legitimitu.

Dokonca aj v tieni rusko-gruzínskeho konfliktu v roku 2008 bol cirkevný politický vplyv rusko-ukrajinských politických vzťahov hmatateľný. Ukrajinské politické vedenie iniciovalo zjednotenie troch ukrajinských pravoslávnych cirkví pod vedením ekumenického patriarchu Konštantínopolu Bartolomeja I. (Dimitrios Arhondonis). Pravoslávna cirkev v Konštantínopole je jedným z piatich pôvodných patriarchov, ktorí sa tešia čestnej nadvláde medzi pravoslávnymi cirkvami, „primus inter pares“. V súlade s ašpiráciami Ukrajiny na politickú nezávislosť sa Cirkev tiež usilovala o nezávislosť od Rusov prakticky od svojej transformácie na nezávislý štát. Až do zjednotenia 5. januára 2019, ktoré znamenalo nezávislosť, existovali súčasne tri cirkevné organizácie. Každý z nich si pre seba nárokoval postavenie ukrajinskej pravoslávnej „národnej“ cirkvi.

Cirkevné právo, ukrajinská pravoslávna cirkev v Moskovskom patriarchi je pod vedením Moskvy. Cirkevná komunita pod dohľadom patriarchy Moskvy má asi 6 000 náboženských komunít. Vo východných a južných oblastiach Ukrajiny má väčšina členov cirkvi ruskú identitu. Ukrajinská pravoslávna cirkev patriarchu Kyjev je asi 5 000 náboženských komunít. Jeho vodca bol zbavený jeho „patriarchu“ Moskvou z kňazského poriadku kvôli jeho „patriarchu“ za nezávislosť a potom sa v roku 1992 vylúčil kvôli jeho „patriarchi“.

Ukrajinská politická elita však naďalej posilňovala vedúcu úlohu patriarchu Kyjeva . 16. júna 2016 Ukrajinský parlament požiadal I. Bartholomaios Ecmumenical Patriarch, aby odstránil ukrajinskú pravoslávnu schizmu. To je nezávislým ukrajinským pravoslávnym kostolom z Moskvy v cirkevnom práve, rozpustiť exkomunikáciu ďalších dvoch cirkví a kombinovať tieto tri strany pod nezávislou autoritou. Tretím bol ukrajinský autocefalský pravoslávny kostol, založený v roku 1921 v Amerike.

11.októbra 2018 synod Ekumenického patriarchu Konštantínopolu oznámil, že je odhodlaná poskytnúť nezávislosť ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, čím odrezala ukrajinskú časť Moskvy. Dňa 12. októbra 2018 prezident Ruskej federácie Vladimir Putin označil ukrajinské cirkvi elimináciu a nezávislé posilnenie ukrajinských cirkví, ktoré v tomto procese silne kritizujú úlohu ukrajinskej vlády. Ruská pravoslávna cirkev podľa Hilarion Metrolpolita bola nútená prerušiť všetky komunity konštantutickými, pretože legitimizovala kombináciou vyššie uvedených troch cirkví (z ktorých dve Moskva považuje schizmatickú), a tak sa upadá do schizmov. 15. októbra 2018 v Synode v Minsku, hlavnom meste Bielorusku, ruská pravoslávna cirkev prerušila „eucharistickú komunitu lásky“ s patriarchom Konštantínopolu. Dňa 15. decembra 2018 bola ukrajinská pravoslávna cirkev založená v „zjednocujúcej rade ukrajinskej Pravoslávie“ v katedrále sv. Michala v Kyjeve. Dňa 6. januára 2019 patriarcha Bartholomaios slávnostne podpísala býka ukrajinskej nezávislosti pravoslávnej cirkvi a vodca cirkvi sa stal Epianyi (Serhii Petrovych Dumenko).

V Rusku sa s politickým tlakom, ktorý je vlastneným štátom, zaobchádza ako výsledok politického tlaku, ktorý porušuje právo na náboženskú slobodu ukrajinských pravoslávnych veriacich, predtým Moskvy. Ukrajinská strana na druhej strane považuje kanonické sankcie ruskej pravoslávnej cirkvi za politicky motivovaný tlak, ktorý nadobudol účinnosť v dôsledku konca vplyvu cirkvi ruskej strany.

Starokatolícká cirkev

01.08.2022

Kto sú starokatolíci? Katolícka viera, katolícki kresťania. Keď to väčšina ľudí počuje, okamžite si predstaví spoločenstvo pod vedením pápeža, rímskokatolícku cirkev. Niet pochýb, že drvivá väčšina katolíkov patrí k tejto cirkvi. Existujú však aj iné katolícke spoločenstvá, ktoré sú nezávislé od Ríma a nepodliehajú autorite pápeža. To znamená, že nie je [...]

Čo je budhizmus a čomu veria budhisti?

30.07.2022

Budhizmus je jedným z najväčších svetových náboženstiev z hľadiska počtu nasledovníkov, geografického rozloženia a sociálno-kultúrneho vplyvu. Aj keď je to v podstate „východné“ náboženstvo, získava si čoraz väčšiu popularitu a vplyv aj v západnom svete. Je to jedinečné svetové náboženstvo svojho druhu, ale má veľa spoločného s hinduizmom, a to karma [...]

Úvod do ateizmu

29.07.2022

Ateizmus nie je jediná ideológia, ale zbierka mnohých náboženstiev a myšlienok, ktoré majú jedno spoločné: verí, že neexistujú bohovia a že neexistuje ani jeden Boh. To neznamená, že ateistickí ľudia nemajú náboženstvo. Niektoré skupiny, aj keď neuznávajú žiadneho boha, sa nepovažujú za ateistov. Koniec koncov, hoci ateizmus popiera existenciu všetkých bohov, [...]

gaza

USA ponúkajú Izraelu 'cennú podporu', ak obmedzí vojenské operácie v Rafahu

12.05.2024 06:18

Izrael by sa podľa USA mal uchýliť skôr k obmedzeným operáciám, cieliť na lídrov Hamasu a ich likvidáciou dospieť k víťazstvu.

Andrea Kosecová, kováčka

Fascinuje ju oheň, špina a pot. Čierna od sadzí som najšťastnejšia na svete, hovorí mladá kováčka

12.05.2024 06:00

Nebojí sa práce, ktorá je vhodná skôr pre tvrdých chlapov. Umelecká kováčka Andrea Kosecová (30) je najšťastnejšia, keď ufúľaná môže tvoriť v rodinnej dielni. Dúfa, že jej diela budú tešiť ľudí aj o stovky rokov potom, ako tu už nebude.

Žiaci / Telesná výchova / Telocvik /

Kto zvráti národnú tragédiu? Chýbajú učitelia fyziky aj informatiky, niektoré školy neodbornosť zamlčiavajú

12.05.2024 05:00

Kto bude učiť slovenské deti? Problém sa prehĺbi po roku 2025, upozorňujú odborníci.

Mosta SNP

Pre otvárací koncert festivalu Starmus polícia upozorňuje na dopravné obmedzenia v Bratislave

11.05.2024 21:40

Počas oboch dní bude večer most SNP obojsmerne uzatvorený pre autá, prejazdný bude len pre MHD.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 19228x
Priemerná čítanosť článkov: 2404x

Autor blogu

Kategórie