Založ si blog

Úvod do ateizmu

Ateizmus nie je jediná ideológia, ale zbierka mnohých náboženstiev a myšlienok, ktoré majú jedno spoločné: verí, že neexistujú bohovia a že neexistuje ani jeden Boh.

To neznamená, že ateistickí ľudia nemajú náboženstvo. Niektoré skupiny, aj keď neuznávajú žiadneho boha, sa nepovažujú za ateistov. Koniec koncov, hoci ateizmus popiera existenciu všetkých bohov, niektorí veria, že ľuďom neuberá vieru.

Ateizmus neposkytuje vedenie pre život, nemá žiadne prikázania vytesané do kameňa, ale je založený na prísnej racionalite, s ktorou je schopný priviesť na svoju stranu mnohých logických mysliteľov. A tí, ktorí nesúhlasia do takej miery, že Boh neexistuje, môžu vidieť svoje vlastné myšlienky v dvoch ďalších trendoch v ateizme.

Praktický ateista napríklad nevyhnutne nepopiera existenciu bohov, ale skôr tvrdí, že aj keď takáto nadradená sila existuje, nezasahuje do každodenného života ľudí. Tí, ktorí žijú podľa takejto koncepcie, neuznávajú ani zákony vyššieho pôvodu, ale vo všeobecnosti vyhlasujú, že musia byť v súlade so zákonmi spoločnosti a seba samých.

Špecifickejšia vrstva teoretických ateistov myslí podobným spôsobom: slabí ateisti. Nazývajú sa tiež negatívni alebo skeptickí ateisti. Veria, že Božia existencia sa nedá dokázať, takže ani to nie je potrebné prijať. Zvyčajne nepopierajú, že existuje vyššia moc, aj keď v ňu neveria. Naproti tomu silní ateisti, nazývaní aj pozitívni ateisti, sú úplní popierači bohov, ktorí dovtedy neprijímajú existenciu Boha alebo bohov a snažia sa vysvetliť svoje myšlienky vedou.

Teologické myšlienky sú zásadne odmietané a v niektorých prípadoch dokonca proti. Počet ateistických náboženstiev však nie je tak obmedzený, sú len podstatou niekoľkých ich odrôd opísaných veľkými oblúkmi.

Most Atheist Countries 2021 Total Athiests 0.00% 10.00% 20.00% 30.00% 40.00% 50.00% 60.00% 70.00% s0.00% 90.00% 100.00% Total Non- Convinced No Athiests: Religious: Athiest: 91.00% 23.00% 67.00% 1.00% Religious: 9.00% China – ) (ifunny.co)

Odtrhnutie od náboženstiev založených na Bohu tiež neznamená morálny úpadok. Je dôležité, aby kresťania neporušovali desať prikázaní a ich základný súbor morálnych pravidiel možno nájsť v Biblii. Medzi ateistami sa to nelíši: aj keď sa odtrhnú od viery v Boha, neodvrátia sa od morálky. Cítia výčitky svedomia nie preto, že porušili zásady svojho náboženstva, ale preto, že zhrešili proti zákonom spoločnosti, ktoré veľmi hlboko rešpektujú.

Ich vízia sa odráža aj v prvom: v mnohých „zázrakoch“ nevidia Božiu ruku, ale koľko ľudstvo ešte nevie o biológii a prírodných zákonoch.

Ich smäd po poznaní nie je všeobecnou charakteristikou, avšak čím hlbšie nasledovník náboženstva verí v ateizmus, tým je pravdepodobnejšie, že sa vážne zaujme nielen o najmenšie jednotky, ktoré tvoria ľudí, ale o celý vesmír, ktorý, keď vidí, neprichádza na myseľ tvorivá sila Boha, ale mnoho objavov, ktoré stále ležia pred nami, aby sme pochopili proces, ktorým sme aj my boli stvorení.

Cirkevný rozmer rusko-ukrajinských vzťahov

31.08.2022

Kresťanskú komunitu, teraz známu ako Ruská pravoslávna cirkev, založil podľa tradície svätý Ondrej apoštol. Na konci prvého tisícročia nášho letopočtu sa východoslovanské územia dostali pod kultúrny vplyv Východorímskej ríše. V rokoch 863-69 svätý Cyril a Metod, byzantskí mnísi macedónskeho pôvodu, prvýkrát preložili časti Biblie do staroslovienčiny. Na [...]

Starokatolícká cirkev

01.08.2022

Kto sú starokatolíci? Katolícka viera, katolícki kresťania. Keď to väčšina ľudí počuje, okamžite si predstaví spoločenstvo pod vedením pápeža, rímskokatolícku cirkev. Niet pochýb, že drvivá väčšina katolíkov patrí k tejto cirkvi. Existujú však aj iné katolícke spoločenstvá, ktoré sú nezávislé od Ríma a nepodliehajú autorite pápeža. To znamená, že nie je [...]

Čo je budhizmus a čomu veria budhisti?

30.07.2022

Budhizmus je jedným z najväčších svetových náboženstiev z hľadiska počtu nasledovníkov, geografického rozloženia a sociálno-kultúrneho vplyvu. Aj keď je to v podstate „východné“ náboženstvo, získava si čoraz väčšiu popularitu a vplyv aj v západnom svete. Je to jedinečné svetové náboženstvo svojho druhu, ale má veľa spoločného s hinduizmom, a to karma [...]

medveď, laba

Pri Očovej odstránili problémovú medvedicu, bol pri tom aj Huliak

11.05.2024 14:28

Ide už o druhú elimináciu medveďa v katastrálnom území obce Očová.

Izrael Palestína Gaza Rafah Evakuácia

Izrael vyzval na ďalšie evakuácie na východe Rafahu, aj na severe Pásma Gazy

11.05.2024 12:23

Podľa odhadov izraelskej armády už oblasť Rafahu opustilo 300 000 Palestínčanov.

polárna žiara, aurora borealis

Nebeské divadlo tancujúceho svetla. Polárnu žiaru videli ľudia aj nad Slovenskom. Zopakuje sa v noci?

11.05.2024 12:00

Slovákom sa naskytol v noci zriedkavý pohľad na polárnu žiaru.

Záchranka / Sanitka / Ambulacia /

Zábava sa skončila tragédiou. V Bratislave sa viacero ľudí zrejme otrávilo drogami, jeden muž neprežil

11.05.2024 10:57, aktualizované: 15:13

Záchranári prijali v noci viacero volaní zo spoločenskej akcie vo Vlčom hrdle, pri ktorých bolo podozrenie na intoxikáciu drogami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 19196x
Priemerná čítanosť článkov: 2400x

Autor blogu

Kategórie