Založ si blog

Hlavné náboženstvo Spojených štátov. Dominantné náboženstvá v USA

Viac ako 88% americkej populácie sa považuje za veriacich. Je zrejmé, že Amerika zaujíma vedúce postavenie medzi rozvinutými krajinami v počte náboženských populácií.

Duchovné dedičstvo

Náboženstvo v USA je dosť demokratické a dynamické. Charakteristickým znakom je diferenciácia. V posledných rokoch sa v existujúcich náboženských organizáciách v Spojených štátoch objavilo mnoho nových náboženských trendov a trendov. Preto je ťažké jednoznačne odpovedať na otázku, aké náboženstvo existuje v USA. Prísne dodržiavanie tradícií už nie je módne. Niektorí domorodí obyvatelia sa napriek tomu snažia zachovať spomienku na minulosť. Sú to nasledovníci starovekých náboženstiev Inkov, ktorí kedysi žili v Severnej Amerike.

História vývoja náboženstva v Amerike

História amerického náboženstva je plná mnohých udalostí. Z historického hľadiska je Amerika už dlho protestantským štátom. Je to spôsobené tým, že po objavení nového sveta Krištofom Kolumbusom sem začali prichádzať prisťahovalci z rôznych krajín. Severovýchod Spojených štátov bol obsadený britskými prisťahovalcami, ktorí boli prenasledovaní anglikánskou cirkvou. Boli proti zavedeniu katolicizmu. Pútnici založili v novej krajine pevné náboženské základy. Akýkoľvek druh zábavy možno považovať za smrteľný hriech. Postupne sa v Amerike vytvorilo mnoho protestantských hnutí. Je to spôsobené tým, že emigranti z rôznych krajín považovali za potrebné stanoviť zásady a zásady v novej krajine, pretože verili, že nepatrí nikomu. Severnú Ameriku v tom čase obývali indiánske kmene, ktoré predtým pochádzali z Ázie. Najprv sa usadili na Aljaške a potom sa presťahovali do Ameriky. Na konci 17. storočia bola americká populácia nevyhnutne rozdelená na čiernych otrokov a bielu populáciu, ktorá tvorila 98% Američanov. Všetci boli protestanti. Južnú Ameriku osídlili Španieli, ktorí investovali Indiánov do katolíckej viery. Preto je populácia Latinskej Ameriky väčšinou katolícka. Ďalšie náboženské náboženstvá v USA sú podrobne opísané nižšie.

Náboženské destinácie

Väčšina americkej populácie pozná kresťanstvo. Asi 55% je protestantov a 28% katolíkov. Malá časť Židov a iných náboženských skupín žije aj v Amerike. Medzi Afroameričanmi žijúcimi v Spojených štátoch sú väčšinou moslimovia. V 1960. rokoch došlo v Spojených štátoch k náboženskej vlne. Do tej doby bolo v krajine viac ako tisíc náboženských organizácií. Účastníkmi náboženských hnutí sú väčšinou mladí ľudia. Dominantnými náboženstvami v USA sú náboženstvá novej doby. Patrí medzi ne spoločenstvo Kristových učeníkov, založené v 19. storočí, mormoni, adventisti siedmeho dňa, baptisti, Svedkovia Jehovovi, luteráni, metodisti. Hlavným náboženstvom v Spojených štátoch je kresťanstvo. Vstupujú do nej najmodernejšie toky.

Kresťanstvo

Predstaviteľom kresťanstva v Spojených štátoch je pravoslávna cirkev. V roku 1970 dostal autocefaliu od Ruskej pravoslávnej cirkvi. Aj v Spojených štátoch existujú ďalšie cirkvi pod rôznymi jurisdikciami, z ktorých najväčšia je americká arcidiecéza.

Gordon Conwell

Správu autokefálnej pravoslávnej cirkvi zabezpečuje Svätá synoda. Skladá sa zo všetkých vládnucich biskupov. Medzi jeho zasadnutiami sa koná aj stála menšia synoda. Rada zahŕňa všetkých biskupov cirkvi, zástupcov každej farnosti (muži starší ako 18 rokov), členov Metropolitnej rady, členov teologických škôl a iných organizácií. Hlava biskupov je považovaná za metropolitu, ktorá je volená tajným hlasovaním. Pod Metropolitou je Metropolitná rada, ktorá zahŕňa pokladníkov, dvoch zástupcov každej diecézy, kancelára a samotnú Metropolitnú republiku. Jednotlivé eparchie sú kontrolované biskupom.

Protestanti

Protestantizmus je jednou z troch oblastí kresťanstva. Na otázku, ktoré náboženstvo prevláda v Spojených štátoch, možno odpovedať takto: „Protestant“. Hnutie vzniklo v ére reformácie po katolicizme a pravosláví. V Spojených štátoch sú protestanti zastúpení mnohými cirkvami a nezávislými náboženstvami. Medzi hlavné trendy protestantizmu patrí luteránstvo, evanjelizácia, krst, kalvinizmus, anglikánstvo, adventizmus, pentekostalizmus, metodológia a mnoho ďalších. Srdcom protestantizmu je štúdium Biblie. Každý by mal poznať jediný zdroj viery a budovať svoj život. Medzi základné princípy protestantizmu patria myšlienky o trojici (Otec, Syn, Duch Svätý), vtelenie, vzkriesenie a nanebovstúpenie Ježiša Krista. Protestanti prísne dodržiavajú rozhodnutia prvých dvoch ekumenických rád (Nicejský a Konštantínopol). Prívrženci tohto trendu boli presvedčení, že ľudstvo môže zachrániť iba viera a predvídavosť.

Rozdiely protestantizmu od iných náboženských hnutí

Protestantizmus sa výrazne líši od pravoslávia a katolicizmu. Pozostávajú z modifikovaných slávnostných a náboženských aktivít. Protestanti sú dôrazne proti uctievaniu starších a svätých, uctievaniu ikon, spovedí a spoločenstiev, pokániu, uctievaniu posvätných relikvií, znameniu kríža a mníšstvu (s výnimkou samostatných vetiev). Niektoré protestantské cirkvi stále vykonávajú krst a spoločné obrady. Ale katolíci a pravoslávni tvrdia, že v tomto predstavení nedostávajú Božiu milosť. Hlavnými črtami uctievania protestantských cirkví sú modlitba, kázeň, spievanie posvätných textov, skromnosť obradov. Väčšina protestantských organizácií ešte nemá svoje vlastné cirkvi. Aké je oficiálne náboženstvo v Spojených štátoch? Štáty ho nemajú. Každý občan má úplnú náboženskú slobodu.

Mormóni

Mormoni sú zástupcami Cirkvi Ježiša Krista v posledných dňoch. Toto náboženské hnutie je veľmi kontroverzné. Je to skôr okultná sekta, v ktorej sa kresťansko-biblický princíp prejavuje len navonok.

Mormons in the United States – Vivid Maps

Utah je centrom hlavných mormonov. Ich hlavným poslaním je pomáhať ľuďom dostať sa do božskej ríše. Jeho realizácia padá na plecia organizačnej štruktúry zriadenej cirkvou. Celý mormonský chrám je založený na kongregácii nie viac ako 500 ľudí. Každý z nich sa venuje misionárskej činnosti v teréne. Akonáhle počet ľudí v jednej farnosti prekročí prípustnú hodnotu, rozdelí sa na polovice. Na čele farnosti stojí prezident a jeho dvaja poradcovia. Počet farností v jednom regióne je tiež obmedzený. Ak je ich v určitej oblasti veľa, potom sa vytvorí špeciálna organizácia – „stávka“, na čele ktorej stojí aj prezident.

Mormonské tajomstvá

Medzi mormonov patrí Biblia, Kniha Mormonova, zmluvy a náuky a perla za vysokú cenu. Mormoni nemajú kanonizovanú modlitbu. Skôr to vyzerá ako improvizačná dôverná výzva k Pánovi. Osobitné miesto zaujíma obrad krstu, ktorý je trikrát ponorený do vody s výslovnosťou určitých slov, ktorá sa nazýva vzorec pre tri osoby. Každý, kto z akéhokoľvek dôvodu opustí mormonský chrám, nemá právo vykonať tento obrad potom. To je trest.

Adventisti siedmeho dňa

Toto protestantské hnutie hlása, že Ježiš Kristus v krátkom čase opäť zostúpi na Zem. Na prvý pohľad sa môže zdať, že toto hnutie sa nelíši od protestantského. Niekoľko kľúčových čŕt učenia adventistov nám však neumožňuje hovoriť o nich ako o protestantoch. Adventistu siedmeho dňa možno pripísať skôr kvázi menám.

Hlavné ustanovenia adventistickej výučby

Päť znamení naznačuje druhý príchod Ježiša Krista: pád morálky, existenciu pápežstva, strach z ľudí z budúcich udalostí, vznik adventizmu a otvorené kázanie z celého sveta.
Okrem Biblie študujú adventisti siedmeho dňa aj proroctvá Ellen Whiteovej. Na základe tohto „božského zjavenia“ sú založené prakticky všetky učenia Cirkvi adventistov.
Hlavným bodom učenia je uctievanie sabatu. Na základe myšlienok Ellen Whiteovej sa objavila, v ktorej videla, že Božie prikázania horeli jasným ohňom, s výnimkou toho, ktorý bol pozvaný na počesť sabatu. Na základe toho adventisti dospeli k záveru, že všetky ostatné náboženské smery opustili Pána, porušili toto prikázanie, a preto nemôžu byť prijaté v kráľovstve Božom. Iba adventisti siedmeho dňa sú schopní uniknúť.
Keď už hovoríme o duši, adventisti veria, že je smrteľná, kým pán nie je vzkriesený. Popierajú tiež, že človek išiel za svoje hriechy do pekla.

Katolíci

Rozmach katolicizmu v Spojených štátoch nastal pred začiatkom občianskej vojny. Práve v tomto období začali írski katolíci aktívne osídľovať krajinu. V tom čase protestanti vládli štátom a katolíci mali k nim zaujatý postoj. Napriek tomu katolíci dostali plný prístup do všetkých verejných inštitúcií (nemocnice, školy, inštitúcie). Postupom času sa však začali vytvárať podobné organizácie založené na princípoch katolicizmu. Sloboda vybrať si školu nebola potlačená. Katolíci môžu získať vzdelanie v iných verejných inštitúciách. Pre katolíkov sa ukázalo, že cirkev bola oddelená od štátu v USA. To dalo ľuďom slobodu náboženského vyznania. Ústava zakazuje vytváranie akéhokoľvek náboženstva v Spojených štátoch. Preto, keď katolíci začali aktívne otvárať svoje školy, vláda to nevítala. Náboženstvo bolo príliš úzko prepojené so štátom.

Úžasná krajina – Spojené štáty. Kultúra, náboženstvo, história – všetko je tu zjednotené. Skôr z kultúrnych nadácií a náboženských hnutí. Je pozoruhodné, že mladí ľudia sa viac zaujímajú o tento intelektuálny rozvoj. Náboženstvo v Spojených štátoch v skratke – to je protest proti dogmám vytvoreným vo svete.

Cirkevný rozmer rusko-ukrajinských vzťahov

31.08.2022

Kresťanskú komunitu, teraz známu ako Ruská pravoslávna cirkev, založil podľa tradície svätý Ondrej apoštol. Na konci prvého tisícročia nášho letopočtu sa východoslovanské územia dostali pod kultúrny vplyv Východorímskej ríše. V rokoch 863-69 svätý Cyril a Metod, byzantskí mnísi macedónskeho pôvodu, prvýkrát preložili časti Biblie do staroslovienčiny. Na [...]

Starokatolícká cirkev

01.08.2022

Kto sú starokatolíci? Katolícka viera, katolícki kresťania. Keď to väčšina ľudí počuje, okamžite si predstaví spoločenstvo pod vedením pápeža, rímskokatolícku cirkev. Niet pochýb, že drvivá väčšina katolíkov patrí k tejto cirkvi. Existujú však aj iné katolícke spoločenstvá, ktoré sú nezávislé od Ríma a nepodliehajú autorite pápeža. To znamená, že nie je [...]

Čo je budhizmus a čomu veria budhisti?

30.07.2022

Budhizmus je jedným z najväčších svetových náboženstiev z hľadiska počtu nasledovníkov, geografického rozloženia a sociálno-kultúrneho vplyvu. Aj keď je to v podstate „východné“ náboženstvo, získava si čoraz väčšiu popularitu a vplyv aj v západnom svete. Je to jedinečné svetové náboženstvo svojho druhu, ale má veľa spoločného s hinduizmom, a to karma [...]

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

Petr Pavel

Český prezident Pavel podpísal partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia

29.04.2024 14:29

Pri osvojovaní detí sa na nich budú vzťahovať isté obmedzenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 18693x
Priemerná čítanosť článkov: 2337x

Autor blogu

Kategórie